Tiedon tyttäret - Oppineita eurooppalaisia naisia antiikista valistukseen


Nurminen, Marjo T. : Tiedon tyttäret
Oppineita eurooppalaisia naisia antiikista valistukseen
WSOY, 2008. 445 s.

Kirjassa esittelemäni kymmenet oppineet naiset eivät pelänneet rikkoa oman aikansa mielivaltaisesti piirrettyjä rajoja. Tämän päivät tiedon tyttärien - ja veljien - on helpompi haastaa aikamme rajoja, kun tiedämme, että historian pioneerit ovat kulkeneet edellä ja raivanneet tietä uusille sukupolville. 

Kiitos heille siitä ja hyvää naistenpäivää! Mulla on ollut tarkoitus jo jonkin aikaa kirjoittaa tästä kirjasta, kunnes hoksasin, että nyt on juuri sopiva hetki tälle. Marjo T. Nurmisen Tiedon tyttäret vie nimittäin hienolle aikamatkalle oppineiden naisten pariin, aina antiikin ajoista 1800-luvulle.

Nurminen nostaa kirjassaan esiin monia unholaan vaipuneita oppineita naisia, jotka onnistuivat ponnistelemaan miesvaltaisille aloille yleisestä vastustuksesta ja vallalla olevasta kulttuurista huolimatta.

Kirja on jaoteltu eri ajanjaksoihin ja jokaisesta naisesta on oma kappaleensa sen ajanjakson sisällä, johon hän kuului. Luvassa on myös runsaasti kuvia, mikä tekee lukemisesta vielä mielenkiintoisempaa. Itse ainakin pidän siitä, kun tietokirjat (etenkin historiakirjat) sisältävät paljon kuvia, sillä kuten sanottua: kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Näistä kiinnostavista persoonista ja rohkeista oman tiensä kulkijoista minulle jäi parhaiten mieleen hyönteistutkija Maria Sibylla Merian, josta tuli hyönteistutkimuksen pioneeri, lahjakas kuvittaja, kirjailija ja uskalias tutkimusmatkailija 1600-luvulla. Hän ei päässyt opiskelemaan yliopistoon kuten veljensä, joten päätti opettaa itse itseään kotinsa puutarhassa. Maalaaminen ja kuvataide oli naisille tuolloin ok, mutta kiinnostus hyönteisiä kohtaan ei.

Maria Sibylla Merianin muotokuva sekä hänen taidettaan (lähde: wikipedia)

Maria Sibylla muun muassa ymmärsi perhosen muodonmuutoksen (josta ei tuohon aikaan länsimaissa tiedetty juuri mitään) 10 vuotta aikaisemmin, kun ensimmäinen tieteellinen julkaisu siitä julkaistiin kahden miestutkijan toimesta. Tieteellisiin piireihin häntä ei hyväksytty pitkään aikaan, mutta yleistajuisilla kirjoillaan hän kuitenkin vetosi tavallisiin kansalaisiin, jotka mielellään niitä ostivat. Hän julkaisikin elämänsä aikana monia hyönteiskirjoja, hankki avioeron miehestään, lähti itse rahoittamalleen tutkimusmatkalle merten yli... Kaikkea sitä saa tehtyä, kun vain laittaa mielensä siihen. 💜 Kirjassa hänen tarinansa kerrotaan syvällisemmin, kannattaa tutustua!

Tämä kirja on voittanut Tieto-Finlandia -palkinnon vuonna 2008, ja syystäkin. Tämä on laadukas ja kiinnostava kuvaus historian toisenlaisesta puolesta. Jos sinua siis kiinnostaa lukea vahvoista, itsenäisistä ja oppineista naisista kautta historian, tähän kannattaa tarttua. :)


Lisää luettavaa:

Kommentit

Blogin luetuimmat tekstit